De balans tussen functionaliteit en sfeer.
Als lichtkunstenaar wil ik altijd een creatie neerzetten die past bij de tuin, bij het huis en de ligging. Een tuin in een villawijk kun je nooit vergelijken met een landschapstuin ergens buiten. Het vinden van de juiste lichtoplossing is dan ook maatwerk. Ik heb het dan over een uniek concept om een tuin een ander daglicht te zetten. Dat begint met een bezoek bij mensen thuis. Samen met de bewoners en soms ook met de tuinarchitect of hovenier, maak ik rondje door de tuin. Op basis van mijn bevindingen, stel ik altijd een lichtdemonstratie voor. Zo krijgen de bewoners vooraf een beeld hoe hun tuin er straks in de avond uit gaat zien. Het maken van een lichtplan is de volgende stap.
In mijn lichtontwerpen zoek ik altijd de balans tussen functionaliteit en sfeer. En dat is belangrijk. Een tuin die vol in het licht staat, laat namelijk niets van de sfeer over. Je krijgt dan tuinen met verlichting in de vorm van lichtstralen die een gevoel oproepen van een landingsbaan.
Tuinen die vol in het licht staan, zijn trouwens ook niet diervriendelijk. Het tropisch regenwoud is en blijft mijn inspiratiebron. Met zo min mogelijk lampen een magische wereld creëren. Iedere avond weer een lust om naar te kijken, maar ook een veilige plek om in te wonen. Met hier en daar een lamp om accenten te zetten en met voldoende schaduw om een spannend effect te realiseren.
Als er veel vleermuizen wonen, adviseer ik vaak om lampen te gebruiken met een speciaal kleurspectrum dat voor mensenogen mooi licht oplevert en tegelijkertijd voor vleermuisogen niet storend is. Een ander voorbeeld is diervriendelijke verlichting die een even een andere kleur krijgt als er mensen gedetecteerd worden.
De balans vinden tussen functionaliteit en sfeer. Dat is en blijft de kunst.