Palet van lichtkunstenaar Lars Mallant. Met minimaal licht, maximaal effect bereiken met uw tuinverlichting.

Een tijdje geleden schreef ik een blog over een klant die me meer een lichtkunstenaar vond dan een lichtarchitect. Een prachtig compliment natuurlijk. ‘Schilderen met licht,’ noemde ze het.

Haar woorden brachten me op de volgende gedachte. Wat zijn dan de kleuren van het palet van een lichtkunstenaar? Led-verlichting in allerlei gradaties en buitenverlichting op basis van 230 Volt, omdat ik anders nooit het effect krijg wat ik voor ogen heb. Zeker bij wat grotere tuinen kom je niet weg met zwakstroom. Ik weet dat het misschien klinkt als een reclamepraatje, maar dat is het zeker niet. Een professionele kunstschilder werkt ook alleen met de beste materialen en zo is dat bij mij ook.

Mijn levende kunstwerken moeten duurzaam zijn en daarom gebruik ik altijd de lichtoplossingen van Europese topfabrikanten. Schilderen met licht betekent trouwens ook dat ik de contouren van de tuin als vertrekpunt neem. Denk aan welke bomen extra in het licht gezet moeten worden en welke struiken en borders voor tegenwicht moeten zorgen. Gazons, zwembaden en vijvers zijn verder natuurlijk prachtige elementen om mee te werken.

Van visualisatie tot tuinlichtplan

Net als een kunstschilder, maak ik ook een schets. Niet op papier, maar ik visualiseer de schets in mijn hoofd wanneer ik voor de eerste keer de tuin zie bij de kennismaking. Het mooie van deze visualisatie is, dat ik op die manier ook direct een budgetindicatie kan geven aan de klant.

Tijdens de lichtdemonstratie komt de visualisatie tot leven en ontstaat er een conceptopstelling. Vervolgens slijp ik die opstelling stap voor stap bij tot ik het wow-effect bereikt heb. Met het wow-effect bedoel ik dat de tuin zo verlicht is dat je ogen niet kunnen geloven wat ze zien. Hierbij is het mijn doel om zo min mogelijk lampen te gebruiken. Je kunt het een beetje vergelijken met de Nachtwacht van Rembrandt. Met minimaal licht, maximaal effect bereiken.