Buitenverlichting is alle verlichting die buiten gebruikt kan worden aan en om het huis en in de tuin. Niet alle buitenverlichting is echter geschikt om er tuinen mee te verlichten. Tuinverlichting is ontwikkeld om er speciale effecten mee te creëren die je met normale lampen niet kunt realiseren. Naast lampen, heb je speciale houders nodig waarmee je op verschillende hoogtes lampen kunt plaatsen. Alleen zo ben je in staat om strijklicht te combineren met het uitlichten van boompartijen. Veel van deze houders heb ik zelf laten ontwikkelen.
Niet elke lamp is geschikt
Ook technisch stel ik aan de lampen waarmee ik werk de hoogste eisen. Zo moeten ze bijvoorbeeld minimaal spatwaterdicht (IP65) en liefst echt waterdicht (IP68) zijn én energiezuinig. De laatste jaren gebruik ik alleen nog de lampen van een paar Europese producenten. Hiervan weet ik dat de reserve-onderdelen jarenlang verkrijgbaar zijn en bovendien geven ze standaard twee en soms zelfs vijf jaar fabrieksgarantie.
De afgelopen jaren heeft ook de techniek van tuinverlichting zich enorm ontwikkeld. Twee voorbeelden ter illustratie.
Om te beginnen heeft tuinverlichting steeds meer te lijden, wat hogere eisen stelt aan de behuizing en aan de constructie van het binnenwerk. In het verleden moesten lamp en elektronica tegelijkertijd vervangen worden, tegenwoordig kan dit los van elkaar.
Daarnaast gaan de Ledlampen vandaag de dag veel langer mee dan vroeger. Volgens onze fabrikanten 50.000 en enkele zelfs 100.000 branduren bij ideale omstandigheden. Ze zijn bovendien zuiniger en hebben, naarmate ze ouder worden, ook veel minder last van verlies van lichtopbrengst. In mijn volgende blog ga ik meer vertellen over de verschillen tussen buitenverlichting en tuinverlichting.
Buitenverlichting volgens Lars Mallant
Een buitenlamp ophangen kan iedereen, net zo goed als dat iedereen een struikje in de tuin kan planten. Maar om een tuin in een ander daglicht te zetten, heb je een specialist nodig. Een professional met kennis en ervaring die precies weet waar hij het over heeft.
Een specialist heb je ten slotte ook nodig als je een tuin laat aanleggen. Is het dan verstandig om een hovenier de tuinverlichting te laten doen? Nee, dat is net zo onverstandig als een lichtspecialist in te schakelen voor het aanleggen van de tuin. Iedereen heeft tenslotte zijn eigen specialisme.
Het gevoel van binnen vertalen naar buiten
Waar het bij buitenverlichting om draait is dat je de woonbeleving van binnen naar buiten vertaalt. Dat betekent dat je van tevoren bepaalt wat het eindresultaat moet worden.
Daarom starten wij altijd met een lichtdemonstratie. We bouwen gedurende de avond van de demonstratie een lichtopstelling op. We testen lampen met verschillende lichtopbrengst op diverse plaatsen in de tuin. Ook maken we gebruik van zelfontworpen speciale houders die we in hoogte kunnen verstellen. Tijdens de demonstratie bepalen we welke lampen permanent bevestigd moeten worden en welke lampen verplaatsbaar moeten zijn. Aan het eind van zo’n avond krijgt de klant een goed beeld van het eindresultaat, een unieke Rainforest Lighting tuin.
Wat maakt onze tuinen dan zo bijzonder? Dat is een vraag die ik vaak vooraf krijg. Het antwoord krijgen mensen als ze het eindresultaat van de demonstratie zien. Een tuin die de natuur ook in het donker tot leven laat komen. Het gevoel van een tropisch regenwoud, waarbij het licht speelt met het groen, subtiel, mysterieus en ingetogen.
Sommige van mijn klanten noemen het de creatie van een lichtkunstenaar.