Elke tuin vertelt een ander verhaal zoals op deze foto is te zien. In een exclusieve tuin met veel bomen en gazons die meer lijken op prachtige tapijten dan op gras staat een prachtige villa met bijgebouw. De tuinverlichting geeft het geheel een magisch gevoel. Het lijkt wel een schilderij waar je naar kijkt. Aan alles is te zien dat dit een lichtcreatie is van lichtkunstenaar Lars Mallant.

Elke tuin vertelt een ander verhaal

November vorig jaar was ik op bezoek in een prachtige tuin in Noord-Brabant. De bewoners wilden graag dat hun tuin verlicht werd zoals ze op een van de projecten op onze site hadden gezien. Ze hadden het dan specifiek over de tuin van de villa die op de foto hierboven te zien is.

Wat hen aansprak in de foto, was de subtiele verlichting van de bomen en hoe het gras op het glooiende gazon tot leven was gebracht.

‘Of ik voor hen precies dezelfde tuinverlichting aan kon leggen?’

Ik heb geantwoord dat dit onmogelijk was, omdat elke tuin anders is en het bovendien niet bij mijn visie en aanpak past. Ik wil weliswaar elke tuin in een ander daglicht zetten, maar wel altijd op een unieke manier.

‘Of ik dan toch iets voor hen kon betekenen?’

Afgelopen week was ik samen met een collega op een avond bij de familie thuis om een lichtdemonstratie te geven. En dat betekent dat ik met een auto vol met lampen en kabels naar het zuiden ben afgereisd.

Een lichtdemonstratie laat heel goed zien hoe de definitieve verlichting eruit kan gaan zien. Het geeft mij ook de mogelijkheid om de subtiele nuances aan te brengen die horen bij een Rainforest Lighting tuin. Toen ze ons bezig zagen met al die kabels en lampen om steeds andere opstellingen te maken, werd voor hen duidelijk dat de tuin leidend was.

Tijdens de demonstratie vertel ik ook waarom ik voor een bepaald type lamp kies en waarom die ene boom wel uitgelicht moet worden en de andere niet. Vaak heeft dit te maken met de lijnen in de tuin. Uiteraard houd ik ook rekening met hoe de tuin vanuit het huis beleefd wordt. Hierbij streef ik er altijd naar om de beleving van binnen naar buiten te vertalen. Op die manier creëer ik een totale woonbeleving. De wisseling van de seizoenen speelt ook een belangrijke rol in het lichtplan en hoe de verlichte tuin eruitziet.

Begin maart gaan we terug voor de installatie en dan kan de familie vanaf het voorjaar elke avond genieten van een levend kunstwerk. Een schilderij van de natuur om hen heen dat ik speciaal voor hen heb mogen maken. Een tuin met een uniek verhaal.