lichtkunstenaar schilderen met buitenverlichting levend kunstwerk tuin in de avond

Eigenlijk zijn het levende kunstwerken

Een tijdje geleden noemde een klant me een lichtkunstenaar. Een kunstenaar die schildert met licht. Dat is natuurlijk een prachtig compliment om te krijgen. Zelf had ik het op die manier nog niet bekeken, maar hoe langer ik erover nadenk hoe treffender ik ‘lichtkunstenaar’ vindt. Met licht probeer ik iedere tuin iets magisch mee te geven. Streef ik naar een wow-effect. Dit effect wil ik bereiken met zo min mogelijk lampen. Duurzame ledverlichting die ik zo positioneer, dat er een unieke tuinbeleving ontstaat. Dat is de kunst van het verlichten.

Kunstwerken waar je nooit op uitgekeken raakt

Het mooie van mijn aanpak is dat elke tuin op deze manier elke avond anders is. Het hele jaar door. Hoe het licht speelt met het frisse groen in de lente, de kleurige bloemen in de zomer en de bonte kleuren in de herfst en heel soms met de verse sneeuw in de winter.

Je kunt het zien als een kunstwerk waar je nooit op uitgekeken raakt. En omdat het licht mijn verf is en de natuur het doek, is het tevens een levend kunstwerk.

Iedereen zal begrijpen dat je dit effect nooit kunt bereiken wanneer je een paar lampen ophangt om het een en ander ’s avonds te verlichten. Een bak licht doet de schoonheid van de natuur in het donker namelijk vervagen.

Het tropisch regenwoud is mijn inspiratiebron

De inspiratie voor de manier waarop ik tuinen verlicht, is geïnspireerd op het tropisch regenwoud. Dit betekent dat ik constant de balans zoek tussen licht en donker. Een straaltje licht hier, een schaduw daar. Het resultaat is tuinverlichting waar je nooit genoeg van krijgt. Een kunstwerk waar je geen omkijken naar hebt. Zeker niet wanneer je ervoor kiest om een onderhoudscontract af te sluiten.

Zuinig zijn op de natuur

Het regenwoud is voor onze planeet van levensbelang en dat is ook meteen de reden dat ik het Wereld Natuur Fonds jaarlijks steun. We moeten namelijk zuinig zijn op de natuur in Borneo en natuurlijk ook op het leven in onze eigen tuinen.