Meest gestelde vragen en antwoorden

Hier vind u de meest gestelde vragen en antwoorden over de buiten- en tuinverlichting van Rainforest Lighting. Heeft u nog een andere vraag, stuur dan een mail. Wij komen hier dan zo snel mogelijk bij u op terug.

Wanneer kan je een globale kostenindicatie geven?

Hoeveel een Rainforest Lighting tuin kost, kan je op voorhand niet zeggen. Dit is namelijk afhankelijk van een groot aantal factoren. Het belangrijkste is wat uw wensen en eisen zijn. Zijn er veel of weinig bomen die verlicht moeten worden, veel of weinig partijen met struiken die uitgelicht moeten worden, moeten het terras en de oprit meegenomen worden in het ontwerp. En dat geldt bijvoorbeeld ook voor bijgebouwen, overdekte terrassen en zwembad. Wat uiteraard ook van belang is, is de grootte van het perceel. Als laatste belangrijke onderdeel van de kosten is het montage- en installatiegedeelte. Indien er nog geen grondkabel in uw tuin ligt of er is vaak kortsluiting in de bestaande bekabeling, dan zal er nieuwe grondkabel moeten worden aangelegd. Door dit alles is het niet mogelijk om ongezien een indicatie te geven. Rainforest Lighting kan pas een indicatie geven na een afspraak met u waarbij ook het betreffende perceel bekeken kan worden.

Is een lichtdemonstratie echt nodig?

Elke Rainforest Lighting tuin begint met een lichtdemonstratie. De demonstratie is nodig om twee redenen. De eerste reden is om te laten zien wat het eindresultaat is, een tuin met een wow effect. De tweede reden is om een goede begroting te maken. Een lichtdemonstratie is gratis wanneer er voor ons ontwerp gekozen wordt. Anders betaalt u een bedrag dat afhankelijk is van de grootte van uw tuin en de (reis)tijd die ons team voor de demonstratie nodig heeft.

Waarom kan ik het grondwerk niet zelf laten doen?

Het aanleggen van grondkabel is werk dat goed moet gebeuren. Alleen bij nieuw aangelegde tuinen wordt de grondkabel meestal door de uitvoerend hovenier aangelegd onder begeleiding en volgens het kabelplan van Rainforest Lighting. In alle andere gevallen moet de aanleg gebeuren door onze eigen specialisten om er 100 procent zeker van te zijn dat dit goed gebeurt. Dan weten we ook precies waar de kabel ligt en dat deze tijdens de aanleg niet beschadigd wordt. Als een externe partij dit doet, hebben we die zekerheid niet. Een Rainforest Lighting tuin is in elk opzicht perfect. Dit geldt voor het deel wat je ziet, maar ook voor het deel wat je niet ziet.

Waarom gebruiken jullie buitenverlichting met 230V?

Om overal in de tuin het juiste effect te krijgen, hebben we gewoon 230V nodig. Met 12V wordt het onmogelijk om hele grote bomen of een boom die 100 meter verderop staat uit te lichten om het unieke Rainforest Lighting effect te krijgen. De elektriciteitskabel wordt bij 230V ook ingegraven en is daardoor minder gevoelig voor storing. Bij 12V wordt de kabel boven de grond gelegd en dat is niet ideaal bij het onderhoud van de tuin. Daarnaast stelt Rainforest Lighting de toepassing in uw tuin centraal en niet de te gebruiken lampen. Wij werken in een tuin nooit met één merk, want iedere Rainforest Lighting tuin bevat meerdere merken met lampen die als totaal voor uw tuin het wow effect geven.

Waarom gebruiken jullie alleen de buitenverlichting van Europese fabrikanten?

Van alle Europese A-merken waar Rainforest Lighting veel mee werkt, zijn wij dealer.

Onze fabrikanten geven twee jaar en soms zelfs vijf jaar fabrieksgarantie op hun producten,die qua constructie veel beter in elkaar zitten dan vroeger. Alle lampen worden in Europa geproduceerd en problemen met levertijdens, door een vastzittend containerschip in het Suez kanaal bijvoorbeeld, is geen issue. Zo zijn bijvoorbeeld elektronica, lamp en het glas los van elkaar te vervangen. Bovendien zijn reserve-onderdelen jarenlang leverbaar. Door de jarenlange samenwerking komen wij ook na de garantieperiode altijd tot een oplossing met minimale kosten.

Is het mogelijk om de tuinverlichting te dimmen?

Dit is zeker mogelijk. Het is maar net wat uw wensen zijn. Eventueel is dit te combineren met afstandsbediening via uw telefoon of tablet. Wij informeren u graag naar de mogelijkheden.

Hoelang krijg ik garantie?

De Europese fabrikanten waar we nu mee werken geven twee of soms drie jaar fabrieksgarantie. Rainforest Lighting geeft u vijf jaar fabrieksgarantie en onze leveranciers gaan hiermee akkoord als wij minimaal jaarlijks een check doen van de buitenverlichting. 

Waarom zou ik een defecte lamp niet door een lokale installateur laten vervangen?

Omdat je dan geen mooi totaalplaatje krijgt. Als ik een lamp vervang dan kijk ik naar het geheel, naar de totale tuinbeleving. Bovendien vervalt dan ook de garantie.

Wat is de levensduur van een lamp?

Oude ledverlichting heeft circa 20.000 branduren en was nog niet duurzaam. Dus was de lamp kapot, dan werd de gehele lamp vervangen. In Nederland is het gemiddeld 4.300 uren donker per jaar. In 5 jaar tijd hebben we het dan over 21.500 uur. De ene lamp zal de maximale levensduur halen en de andere niet. Dit heeft alles te maken met de plek in de tuin, de weersomstandigheden ter plekke (vochtige plek versus droge plek), de grondsoort (zand-, klei- of zure grond), de waterkwaliteit van de beregeningsinstallatie (met veel of weinig ijzer) en wat de lamp te verduren heeft gehad in al die jaren. Daarnaast maakt het ook nog uit of de lamp in de grond zit of boven de grond. En vanzelfsprekend verlengt goed en regelmatig onderhoud de levensduur van een lamp.

Gaat moderne ledverlichting langer mee?

Ledlampen hebben de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Met name de lampen van Europese fabrikanten waar we nu mee werken. Die gaan 50.000 branduren mee en houden langer de lichtopbrengst vast.

Waarom is het beter om alle lampen na een aantal jaren in een keer te vervangen?

Op een bepaald moment is een lamp echt op. En meestal is het zo dat lampen die in dezelfde tijd zijn gebruikt, kort na elkaar stuk gaan. Daarom is het beter om ze allemaal in een keer te vervangen. Dan kun je weer jaren vooruit, zeker met een serviceabonnement. Dat is veel goedkoper dan steeds weer iemand langs laten komen. Bovendien zit je niet iedere keer met een deel van de tuin dat niet goed is verlicht.

Wat zijn de belangrijkste voordelen van een serviceabonnement?

  • Vakkundig onderhoud verlengt de levensduur van de installatie
  • Het hele jaar rond een goed werkende installatie
  • Het hele jaar rond een prachtig verlichte Rainforest Lighting tuin
  • De zekerheid van twee en soms vijf jaar fabrieksgarantie
  • Snoei instructies voor de hovenier of voor uzelf
  • In geval van storing komen wij zo spoedig mogelijk bij u langs
  • Ook niet door ons geleverde A-merk lampen kunnen door ons worden meegenomen.