Over Lars Mallant

Techniek en vormgeving hebben mij altijd al aangesproken. Van jongs af aan was ik creatief bezig met alles waar een snoer aanzat. En als kind van ouders met luxe kledingzaken heb ik geleerd hoe belangrijk het is om de juiste dingen te dragen. Het gaat niet alleen om merken, het gaat vooral om goede smaak.

Na een succesvolle carrière in de zakelijke wereld, ben ik een kleine tien jaar geleden gestart met Rainforest Lighting. En wat begon met een idee over het licht in het tropisch regenwoud, groeide uit tot een toonaangevend bedrijf op het gebied van tuinverlichting. Een bedrijf met mooie klanten. Klanten die met mij gemeenschappelijk hebben, dat ze gaan voor het totaalplaatje met topkwaliteit. Alleen het beste is goed genoeg en het geheel moet in balans zijn.

De meeste kunstenaars hebben gekozen voor musea als setting voor hun creaties. Voor mij is de natuur de setting. De tuinen van mijn klanten om precies te zijn. De tuinen zijn het canvas en mijn licht de verf.

Rainforest Lighting en het tropisch regenwoud

Op Sumatra ‘zag ik het licht.’ Ontdekte ik hoe het zonlicht speelde met de bladeren, de bomen, de struiken en de bloemen. In het oerwoud ondervond ik zelf wat licht en donker voor elkaar betekenen. Ik noem het zelf weleens ‘Een speling van het licht… van moeder natuur.’

Net zoals in het oerwoud zijn er in de duurzame tuinen van Rainforest Lighting voldoende donkere plekken waar vogels, eekhoorns en andere dieren zich kunnen verbergen. Ik maak soms zelfs gebruik van speciale lampen met verlichting waar vleermuizen geen last van hebben. Ook op dit gebied vind ik het mijn plicht om verantwoord bezig te zijn.

Lichtarchitect en lichtkunstenaar

Klanten zien me inmiddels meer als lichtkunstenaar dan als lichtarchitect. Dat heeft denk ik te maken met het feit dat mijn tuin- en buitenverlichtingsconcepten sfeer combineren met functionaliteit. Het gaat meer om het gevoel wat ik in mijn tuinen leg, waardoor je een unieke tuinbeleving krijgt. Sommige van mijn klanten noemen het magisch en er zijn zelfs klanten die mijn tuinen omschrijven als levende poëzie. Dat klinkt voor mij persoonlijk een beetje zweverig, want het aanleggen van duurzame tuinverlichting vraagt om een nuchtere en realistische totaalaanpak. Je kunt immers niets aan het toeval overlaten.

Magisch en functioneel

Iedere tuin is anders en dat vind ik alleen maar inspirerend. Iedere tuin heeft daarom altijd een uniek karakter. En dat karakter wil ik ook in de avond en nacht tot leven brengen. Dat is geen kwestie van even doen. Het is een creatief proces dat begint met een bezoek aan de klant, het huis en de tuin. Samen met de klant doe ik vervolgens een rondje om de tuin en de klantwensen te leren kennen. Je zou ook voelen kunnen zeggen. Ik krijg een gevoel van de sfeer en stijl waar de klant graag in leeft. Waar komt de zon op en waar gaat de zon onder. Vanuit welke ruimtes wordt er naar de tuin gekeken. Wat zijn de lijnen in de tuin en wat is de absolute eyecatcher. Maar zeker ook het contact met de klant is van belang en daarbij vertrouw ik op mijn intuïtie. Als het niet goed voelt, is het beter niet verder te gaan.

Lichtdemonstratie en lichtplan

Op basis van het gesprek en mijn eerste bevindingen, stel ik een lichtdemonstratie in de avond voor. In de praktijk betekent dit dat ik een aantal mobiele opstellingen met licht maak en de klant laat zien wat ze kunnen verwachten. In nagenoeg alle gevallen zijn mensen onder de indruk van wat ze aan het eind van zo’n avond te zien krijgen. Vervolgens maak ik het  lichtplan op basis van de lichtdemo.

In dit plan geef ik precies aan welke lampen waar komen te staan. Maar ook geef ik aan waar de elektriciteitskabels moeten worden gelegd. En net zoals iedere tuin anders is, is elk lichtplan ook anders.

Elke tuin in een ander daglicht

Dat was mijn wens toen ik Rainforest Lighting begon. En die wens is in vervulling gegaan. De afgelopen jaren heb ik de meest fantastische tuinen in een ander daglicht mogen zetten. Tuinen in binnen- en buitenland, tuinen die net zijn aangelegd en tuinen die al generaties lang bestaan. Heb ik dan niets meer te wensen over? Zeker wel. Ik wil mijn talent met zo veel mogelijk mensen delen, want iedere tuin verdient het om dag en nacht te verrassen en te verbazen.

Over Lars Mallant, lichtarchitect en lichtkunstenaar. Lees hier meer over de man achter Rainforest Lighting en zijn unieke aanpak.